Στα πολύ παλιά χρόνια κυβερνούσαν τη Φλώρινα δύο αδέλφια, ο Φλώρης και ο Λέρης. Από τον Φλώρη, που ήταν ο πρώτος βασιλιάς της Φλώρινας, πήρε το όνομά της η πόλη. 'Ήταν ωραίος, σοβαρός, επιβλητικός, καθαρός, λιγομίλητος, συνετός, συμπονετικός, δίκαιος και όλοι τον λάτρευαν. Τίποτα δεν του έλειπε. 'Ήταν τέλειος, σωστός άρχοντας. Από κανέναν παράπονα δεν ακούστηκαν. Διοικούσε μοναδικά και όλοι τον είχαν καμάρι.
0 αδελφός του ο Λέρης ήταν πιο κοντός, άσχημος και ασουλούπωτος. 'Ήταν όμως βασιλόπουλο. Σπουδαίος κυνηγός και ψαράς, καλός σημαδευτής, αλλά και μεγάλο πειραχτήρι: όλοι γελούσαν μαζί του, με τα καμώματά του που ποίκιλαν τη ζωή τους και η χαριτωμένη συμπεριφορά του τόνωνε τη διάθεση των άλλων για δουλειά και για αμοιβαία αγάπη και συμπαράσταση.
Όμως, οι βόρειοι γείτονες δεν άφηναν ήσυχους τους Φλωρινιώτες. Γι' αυτό πήραν την απόφαση να παντρέψουν τον Λέρη με την κόρη του βασιλιά του κακού τους γείτονα. Πήγαν, λοιπόν οι συμπέθεροι για το προξενιό με πλούσια δώρα. Τα συμφώνησαν, παρότι τους υποδέχθηκαν φιλύποπτα. 'Ήρθαν σε επαφή οι αρραβωνιασμένοι. Τι να δει ο Λέρης, μία αντρογυναίκα ήταν η νύφη. Δεν του άρεσε τίποτε. Ούτε το γλέντι τους, ούτε οι σπηλιές που κατοικούσαν, ούτε τα δέρματα που φορούσαν και σκεπάζονταν. 'Έτσι, ενώ οι άλλοι γλεντούσαν, ο Λέρης δραπέτευσε. Ήθελε τον τόπο του, τους ανθρώπους του, τη λευτεριά του.
Όμως από τότε ο βορράς εκδικείται τον Λέρη και τους συντοπίτες του. 'Όλο ζημιές κάνει. Ησυχία δεν υπάρχει, μπόρες, χιόνια, λεηλασίες, κλεψιές και πόλεμοι: όλα από τον βορρά έρχονται. Παρότι οι συμπολίτες του Λέρη γνωρίζουν πως ό,τι παθαίνουν, αυτός είναι η αιτία, τον συγχωρούν.
Ξέρουν ότι κατά βάθος δε φταίει ο ίδιος. Ξέρουν ότι είναι καλόκαρδος και μεγάθυμος. Άλλοι πάλι, πάνω στη διήγησή τους, τον αποκαλούν «καπετάν Λέρη». 'Έχουν δίκιο, γιατί γι' αυτούς τους απλούς ανθρώπους ο τίτλος «καπετάνιος» είναι το ανώτερο αξίωμα.
florina-history ( Λάζαρος Μέλιος: Η ονομασία της Φλώρινας-Μυθολογία-Λαϊκή Μνήμη 1988,
Ο Eλληνισμός της Μακεδονίας από την αρχαιότητα ως σήμερα 1989, Από την Ιστορία της Φλώρινας 1998)
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου