Με δηλώσεις του στη σκοπιανή εφημερίδα «Νόβα Μακεντόνια» των Σκοπίων, το μέλος του «Ουράνιου Τόξου» και πρόεδρος της τοπικής κοινότητας Μελίτης, κ. Παναγιώτης Αναστασιάδης, ο οποίος συστήνεται ως Πάντε Ασλάκοβ, έκανε γνωστό πως μέχρι τον Δεκέμβριο θα εκπέμψει φιλοσκοπιανό ραδιόφωνο το οποίο θα αποκαλείται απροκάλυπτα «Makedonskο Radio». «Ο ραδιοφωνικός σταθμός είναι έτοιμος, έχουμε πάρει την άδεια και έχουν ήδη καταβληθεί και τα αντίστοιχα τέλη. Το πρόγραμμα θα μεταδίδεται από την Καστοριά μέχρι και την Έδεσσα, και μέσα στο πρώτο έτος λειτουργίας πρόκειται να εκπέμπουμε και στη Θεσσαλονίκη. Θα έχουμε νέα στη μακεδονική γλώσσα και ζωντανό πρόγραμμα», δήλωσε συγκεκριμένα ο κ. Αναστασιάδης-Ασλάκοβ, χωρίς όμως να δώσει περισσότερες διευκρινίσεις για τον τοπικό ραδιοφωνικό σταθμό, που φέρεται να αποτελεί ιδιοκτησία του «Ουράνιου Τόξου». Λέγεται μάλιστα ότι εξασφάλισε άδεια από τις ελληνικές αρχές να εκπέμψει πρόγραμμα ως Makedonskο Radio. Πάντως μέχρι και αυτή τη στιγμή, σύμφωνα με στοιχεία από το ΕΣΡ, κανένας ραδιοφωνικός σταθμός στη Δυτική Μακεδονία δεν μεταβιβάστηκε σε νέο ιδιοκτήτη, ούτε αιτήθηκε αλλαγή ονομασίας σε «Makedonskο Radio». Οπότε υπάρχει περίπτωση να ετοιμάζονται να εκπέμψουν πρόγραμμα το οποίο θα μεταδίδεται με πομπό και θα στηθεί στα σύνορα με τα Σκόπια.
Η απόκτηση ραδιοφωνικής συχνότητας εντός Ελλάδας αποτελεί μόνιμο στόχο της φιλοσκοπιανής προπαγάνδας. Άλλες δύο φορές στο παρελθόν επιχειρήθηκε η αγορά τοπικών Ραδιοφωνικών σταθμών στη Φλώρινα από το «Ουράνιο Τόξο», που όμως δεν είχαν θετική κατάληξη. Αυτός είναι και ένας από τους βασικούς λόγους της ρήξης και της διάσπασης που σημειώθηκε στο εσωτερικό του «Ουράνιου Τόξου», όπου τα μέλη του αντάλλαξαν βαριές καταγγελίες για εμβάσματα που απέστειλαν Σκοπιανοί «απόδημοι» από τον Καναδά, τις ΗΠΑ και την Αυστραλία για την αγορά ραδιοσταθμού και έως σήμερα... αγνοείται η τύχη τους.
Μιλώντας στη δημοσιογράφο της «Νόβα Μακεντόνια» κυρία Κατερίνα Νέσκοβα που βρέθηκε τον περασμένο Ιούλιο στη Μελίτη και δεν είδε μπροστά της ούτε έναν Ελληνα, ο κ. Αναστασιάδης-Ασλάκοβ υποστήριξε ότι το χωριό «κατοικείται από 2.300 “Μακεντόνετς”, 300 Αλβανούς, Τούρκους και περιστασιακούς Έλληνες».
«Η δημοκρατία δεν έχει να φοβηθεί τίποτε κι από κανέναν όταν τηρούνται οι στοιχειώδεις κανόνες της. Ο κ. Ανασταιάδης εμφανίζεται να μιλάει εξ ονόματος ενός λαού που ποτέ δεν του έδωσε το δικαίωμα να μιλάει γι’ αυτά τα θέματα και να λέει αυτά που λέει. Η “μακεδονοπληξία” του κ. Αναστασιάδη με βρίσκει αντίθετο, όπως με βρίσκει αντίθετο και η “ελληνοπληξία” ορισμένων άλλων. Η Ιστορία ξέρει και γελάει»,δήλωσε στο «ΘΕΜΑ» ο ανεξάρτητος βουλευτής Φλώρινας κ. Γιώργος Λιάνης συμπληρώνοντας ότι θα πρόκειται για «εγκληματική ενέργεια» εάν τελικά κλείσει ο δημόσιος ραδιοφωνικός σταθμός της ΕΡΑ Φλώρινας, ο οποίος επιτελεί σημαντικό έργο στην περιοχή.
«Το παραλήρημα του κ. Αναστασιάδη δεν οφείλεται, όπως θα το εξηγούσε η ιατρική επιστήμη, σε οξεία ψυχική διαταραχή. Είναι ένα τέχνασμα με το οποίο νομίζει ότι θα στηρίξει τους προσωπικούς ανιστόρητους πόθους του. Έχει βέβαια το δικαίωμα να ισχυρίζεται, μόνο για τον εαυτό του, ό,τι θέλει... Ακόμα και το πιο εξωφρενικό. Ακόμα και ότι κατάγεται από τον πλανήτη Άρη. Έχει όμως και την υποχρέωση να σέβεται τους συμπολίτες του. Επειδή νομίζει ότι κατάγεται από τον Άρη, δεν μπορεί να ισχυρίζεται το ίδιο για τους Έλληνες αυτόχθονες Μακεδόνες και δεν μπορεί να υβρίζει με απαράδεκτους χαρακτηρισμούς όπως Τούρκοι, Αλβανοί και Γραικομάνοι», λέει ο βουλευτής Φλώρινας της Ν.Δ. κ. Στάθης Κωνσταντινίδης, σημειώνοντας ότι σε σύνολο 2.300 εγγεγραμμένων ο κ. Αναστασιάδης-Ασλάκοβ εξελέγη πρόεδρος στη Μελίτη με μόλις 120 ψήφους, ενώ στις ευρωεκλογές του 2009 το «Ουράνιο Τόξο» έλαβε στο χωριό συνολικά 160 ψήφους.
«Φύγετε, Έλληνες...»
Η ανθελληνική φιέστα που στήθηκε τον περασμένο Ιούλιο στη Μελίτη στο καθιερωμένο παραδοσιακό πανηγύρι του Προφήτη Ηλία ξεπέρασε κάθε προηγούμενο. Εκτός από τα συγκροτήματα που πήραν μέρος από τα Σκόπια, στις εκδηλώσεις εμφανίστηκε και το χορευτικό τμήμα της λεγόμενης «Τουρκικής Ένωσης Ξάνθης», ενώ ακούστηκε και ο «ύμνος» των (φιλο)σκοπιανών, το περιβόητο «Φύγετε, Έλληνες, από τη Μακεδονία». Είναι χαρακτηριστικό ότι στις εκδηλώσεις παραβρέθηκαν Σκοπιανοί, που πέρασαν τα σύνορα με λεωφορεία, και κατέκλυσαν το χωριό. Τα τελευταία χρόνια, τα παραδοσιακά πανηγύρια της Μακεδονίας έχουν μπει στο στόχαστρο της φιλοσκοπιανής προπαγάνδας και χρησιμοποιούνται ως «πειστήρια» σχετικά με το ότι στη Βόρεια Ελλάδα υπάρχουν Μακεδόνες που δεν αισθάνονται Έλληνες. Την ώρα που οι Σκοπιανοί και οι εγχώριοι υποστηρικτές τους προσπαθούν να αποδείξουν πως οι Μακεδόνες δεν έχουν καμία σχέση με την Ελλάδα και τον Ελληνισμό, πολιτιστικοί σύλλογοι απ’ όλη τη Μακεδονία έδωσαν τη δική τους απάντηση στην ανιστόρητη προπαγάνδα, στο πρώτο «Παμμακεδονικό Αντάμωμα», το οποίο πραγματοποιήθηκε τον περασμένο Ιούλιο στη Σιταριά Φλώρινας, με πρωτοβουλία του τοπικού συλλόγου «Νέοι Ορίζοντες», ο οποίος, παρά τη γενικότερη κρίση, έχει να επιδείξει πλούσια δράση. Η εκδήλωση στέφθηκε με απόλυτη επιτυχία, γεγονός που οδηγεί στην καθιέρωσή της ως ετήσιου θεσμού.
Την ίδια ώρα, η επίσημη Ελλάδα δείχνει να μην έχει αντιληφθεί ότι μία ολόκληρη γενιά στα Σκόπια μεγαλώνει μαθαίνοντας στα σχολεία πως ο Μέγας Αλέξανδρος αποκαλούσε την Ολυμπιάδα «μάικο» («μητέρα» στα σλαβικά) και πως τα σύνορα της πατρίδας τους εκτείνονται μέχρι τον Όλυμπο και τη Χαλκιδική.
Αγάλματα αρχαίων Μακεδόνων στρατιωτών που κρατούν στα χέρια τους δόρατα και ασπίδες με τον ήλιο της Βεργίνας θα περιστοιχίζουν τον επιβλητικό ανδριάντα του Μεγάλου Αλεξάνδρου με ύψος οκταώροφης πολυκατοικίας, που έστησε στην κεντρική πλατεία των Σκοπίων η εθνικιστική κυβέρνηση του κ.Νίκολα Γκρουέφσκι που διεκδικεί ευθέως το copyright της ιστορικής και πολιτιστικής κληρονομιάς της αρχαίας Μακεδονίας.
Συνολικά οκτώ αγάλματα αρχαίων Μακεδόνων σε φυσικό μέγεθος θα αποτελέσουν τη «μακεδονική φάλαγγα», η οποία μαζί με οκτώ λέοντες θα τοποθετηθούν γύρω από τη βάση του βάθρου όπου είναι ήδη στημένο το άγαλμα του Μεγάλου Αλεξάνδρου.
Αξίζει να σημειωθεί ότι το εν λόγω άγαλμα οι Σκοπιανοί το βάφτισαν «έφιππο στρατιώτη»,για να μην προκαλέσουν αντιδράσεις από την Αθήνα και το εξωτερικό.
Με την ίδια κουτοπόνηρη λογική, οι Σκοπιανοί αφαίρεσαν από το σύμβολο του ήλιου της Βεργίνας, που εμφανίζεται στις ασπίδες που κρατούν τα αγάλματα των στρατιωτών, δύο από τις 16 ακτίνες προκειμένου να προλάβουν αντιδράσεις για χρήση του αρχαιοελληνικού συμβόλου, το οποίο ως γνωστόν η Ελλάδα έχει κατοχυρώσει στον Παγκόσμιο Οργανισμό Πνευματικής Ιδιοκτησίας (WIPO).
Σύμφωνα με δημοσιεύματα σκοπιανών εφημερίδων, ο πρωθυπουργός κ. Γκρουέφσκι ετοιμάζεται ως άλλος Ιουστινιανός να αναφωνήσει το δικό του «Νενίκηκά σε, Σολομών» κατά τα επίσημα αποκαλυπτήρια του αγάλματος του Μεγάλου Αλεξάνδρου και του υπόλοιπου συμπλέγματος, τον επόμενο μήνα, κατά τους εορτασμούς για τη συμπλήρωση 20 ετών από την ανεξαρτησία από την ενιαία Γιουγκοσλαβία το 1991.
Τον Δεκέμβριο του 2006, και πέντε μήνες μετά τον σχηματισμό της πρώτης κυβέρνησής του, ο πρωθυπουργός κ. Γκρουέφσκι έθεσε σε εφαρμογή το σχέδιο μετάλλαξης της σλαβικής πλειοψηφίας του πληθυσμού σε απευθείας απογόνους των αρχαίων Μακεδόνων.
Ο αρχαιολόγος και διευθυντής του γραφείου Προστασίας Πολιτιστικής Κληρονομιάς κ. Πάσκο Κούζμαν -και για πολλούς εξ απορρήτων σύμβουλος του Σκοπιανού πρωθυπουργού- είναι ένας από τους βασικούς εκφραστές του σχεδίου «αρχαιομακεδονοποίησης», που προκάλεσε ποικίλες αντιδράσεις στο εσωτερικό και εξωτερικό της χώρας. «Η “Μακεδονία” μπορεί να διεκδικήσει το όνομά της μόνο αν αποδείξει ότι το μακεδονικό έθνος έχει ρίζες στην κλασική αρχαιότητα και όχι στη σλαβική», δήλωσε πρόσφατα ο κ. Κούζμαν, ο οποίος τα τελευταία χρόνια πραγματοποιεί ανασκαφές σε αρχαία νεκροταφεία της χώρας στην απέλπιδα προσπάθειά του να αποδείξει πως οι σημερινοί κάτοικοι των Σκοπίων έχουν ίδιο DNA με τον Μέγα Αλέξανδρο και τον Βουκεφάλα. Δική του ιδέα ήταν, εξάλλου, η τοποθέτηση αρχαίων ελληνικών αγαλμάτων και επιγραφών έξω από το κτίριο που στεγάζει το γραφείο του πρωθυπουργού.
Ακολούθησε η μετονομασία του διεθνούς αεροδρομίου της χώρας σε «Alexander Veliki». Εκτός από τις σχετικές αλλαγές στη μαρκίζα της πρόσοψης του αεροδρομίου και στις πινακίδες στο οδικό δίκτυο, στην αίθουσα αφίξεων τοποθετήθηκε τεράστια χάλκινη προτομή του Μακεδόνα βασιλιά. Εξάλλου, «Μέγας Αλέξανδρος» ονομάστηκε και ο βασικός αυτοκινητόδρομος που διασχίζει τη χώρα και συνδέει τη Θεσσαλονίκη με τα Σκόπια, ενώ το υπό ανακαίνιση εθνικό στάδιο μετονομάστηκε σε «Αρένα Φίλιππος Β’».
Σύμφωνα με την αντιπολίτευση, το φαραωνικό σχέδιο αναπλάσεων «Σκόπια 2014», που βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη με στόχο να προσδώσει έναν «αρχαιοπρεπή» χαρακτήρα στην πρωτεύουσα και να σφυρηλατήσει την «εθνική μακεδονική συνείδηση», αποτελεί «κύρια έκφραση της πολιτικής ηγεμονίας του κ. Γκρουέφσκι και της πρόθεσής του να αλλάξει την ιστορία, την κοινωνία και την αισθητική της χώρας».
Από την πλευρά του ο Σκοπιανός πρωθυπουργός μιλάει για «αναγέννηση», ώστε η πόλη να είναι αντάξια του ονόματός της και «της αρχαίας δόξας της Μακεδονίας».
Κορωνίδα του φαραωνικού σχεδίου Γκρουέφσκι αποτελεί η πρόσφατη τοποθέτηση του επιχαλκωμένου ανδριάντα του Μεγάλου Αλεξάνδρου, συνολικού ύψους 22 μέτρων μαζί με το βάθρο, στην κεντρική πλατεία των Σκοπίων. Πρόκειται για το μεγαλύτερο άγαλμα στα Βαλκάνια και για την κατασκευή του ο Σκοπιανός πρωθυπουργός φιλοδοξεί να μείνει στην Ιστορία, όπως υποστηρίζουν συνεργάτες του.
Το σκηνικό του παραλόγου στην κεντρική πλατεία των Σκοπίων θα ολοκληρωθεί με την τοποθέτηση έντεκα μικρότερων αγαλμάτων, ηρώων της σκοπιανής «Ιστορίας», όπως ο βασιλιάς Φίλιππος της Μακεδονίας, ο Βυζαντινός αυτοκράτορας Ιουστινιανός, ο Βούλγαρος τσάρος Σαμουήλ και άλλοι, οι οποίοι άπαντες ασφαλώς θεωρούνται και παρουσιάζονται
σαν «Μακεδόνες».
Η απόκτηση ραδιοφωνικής συχνότητας εντός Ελλάδας αποτελεί μόνιμο στόχο της φιλοσκοπιανής προπαγάνδας. Άλλες δύο φορές στο παρελθόν επιχειρήθηκε η αγορά τοπικών Ραδιοφωνικών σταθμών στη Φλώρινα από το «Ουράνιο Τόξο», που όμως δεν είχαν θετική κατάληξη. Αυτός είναι και ένας από τους βασικούς λόγους της ρήξης και της διάσπασης που σημειώθηκε στο εσωτερικό του «Ουράνιου Τόξου», όπου τα μέλη του αντάλλαξαν βαριές καταγγελίες για εμβάσματα που απέστειλαν Σκοπιανοί «απόδημοι» από τον Καναδά, τις ΗΠΑ και την Αυστραλία για την αγορά ραδιοσταθμού και έως σήμερα... αγνοείται η τύχη τους.
Μιλώντας στη δημοσιογράφο της «Νόβα Μακεντόνια» κυρία Κατερίνα Νέσκοβα που βρέθηκε τον περασμένο Ιούλιο στη Μελίτη και δεν είδε μπροστά της ούτε έναν Ελληνα, ο κ. Αναστασιάδης-Ασλάκοβ υποστήριξε ότι το χωριό «κατοικείται από 2.300 “Μακεντόνετς”, 300 Αλβανούς, Τούρκους και περιστασιακούς Έλληνες».
«Η δημοκρατία δεν έχει να φοβηθεί τίποτε κι από κανέναν όταν τηρούνται οι στοιχειώδεις κανόνες της. Ο κ. Ανασταιάδης εμφανίζεται να μιλάει εξ ονόματος ενός λαού που ποτέ δεν του έδωσε το δικαίωμα να μιλάει γι’ αυτά τα θέματα και να λέει αυτά που λέει. Η “μακεδονοπληξία” του κ. Αναστασιάδη με βρίσκει αντίθετο, όπως με βρίσκει αντίθετο και η “ελληνοπληξία” ορισμένων άλλων. Η Ιστορία ξέρει και γελάει»,δήλωσε στο «ΘΕΜΑ» ο ανεξάρτητος βουλευτής Φλώρινας κ. Γιώργος Λιάνης συμπληρώνοντας ότι θα πρόκειται για «εγκληματική ενέργεια» εάν τελικά κλείσει ο δημόσιος ραδιοφωνικός σταθμός της ΕΡΑ Φλώρινας, ο οποίος επιτελεί σημαντικό έργο στην περιοχή.
«Το παραλήρημα του κ. Αναστασιάδη δεν οφείλεται, όπως θα το εξηγούσε η ιατρική επιστήμη, σε οξεία ψυχική διαταραχή. Είναι ένα τέχνασμα με το οποίο νομίζει ότι θα στηρίξει τους προσωπικούς ανιστόρητους πόθους του. Έχει βέβαια το δικαίωμα να ισχυρίζεται, μόνο για τον εαυτό του, ό,τι θέλει... Ακόμα και το πιο εξωφρενικό. Ακόμα και ότι κατάγεται από τον πλανήτη Άρη. Έχει όμως και την υποχρέωση να σέβεται τους συμπολίτες του. Επειδή νομίζει ότι κατάγεται από τον Άρη, δεν μπορεί να ισχυρίζεται το ίδιο για τους Έλληνες αυτόχθονες Μακεδόνες και δεν μπορεί να υβρίζει με απαράδεκτους χαρακτηρισμούς όπως Τούρκοι, Αλβανοί και Γραικομάνοι», λέει ο βουλευτής Φλώρινας της Ν.Δ. κ. Στάθης Κωνσταντινίδης, σημειώνοντας ότι σε σύνολο 2.300 εγγεγραμμένων ο κ. Αναστασιάδης-Ασλάκοβ εξελέγη πρόεδρος στη Μελίτη με μόλις 120 ψήφους, ενώ στις ευρωεκλογές του 2009 το «Ουράνιο Τόξο» έλαβε στο χωριό συνολικά 160 ψήφους.
«Φύγετε, Έλληνες...»
Η ανθελληνική φιέστα που στήθηκε τον περασμένο Ιούλιο στη Μελίτη στο καθιερωμένο παραδοσιακό πανηγύρι του Προφήτη Ηλία ξεπέρασε κάθε προηγούμενο. Εκτός από τα συγκροτήματα που πήραν μέρος από τα Σκόπια, στις εκδηλώσεις εμφανίστηκε και το χορευτικό τμήμα της λεγόμενης «Τουρκικής Ένωσης Ξάνθης», ενώ ακούστηκε και ο «ύμνος» των (φιλο)σκοπιανών, το περιβόητο «Φύγετε, Έλληνες, από τη Μακεδονία». Είναι χαρακτηριστικό ότι στις εκδηλώσεις παραβρέθηκαν Σκοπιανοί, που πέρασαν τα σύνορα με λεωφορεία, και κατέκλυσαν το χωριό. Τα τελευταία χρόνια, τα παραδοσιακά πανηγύρια της Μακεδονίας έχουν μπει στο στόχαστρο της φιλοσκοπιανής προπαγάνδας και χρησιμοποιούνται ως «πειστήρια» σχετικά με το ότι στη Βόρεια Ελλάδα υπάρχουν Μακεδόνες που δεν αισθάνονται Έλληνες. Την ώρα που οι Σκοπιανοί και οι εγχώριοι υποστηρικτές τους προσπαθούν να αποδείξουν πως οι Μακεδόνες δεν έχουν καμία σχέση με την Ελλάδα και τον Ελληνισμό, πολιτιστικοί σύλλογοι απ’ όλη τη Μακεδονία έδωσαν τη δική τους απάντηση στην ανιστόρητη προπαγάνδα, στο πρώτο «Παμμακεδονικό Αντάμωμα», το οποίο πραγματοποιήθηκε τον περασμένο Ιούλιο στη Σιταριά Φλώρινας, με πρωτοβουλία του τοπικού συλλόγου «Νέοι Ορίζοντες», ο οποίος, παρά τη γενικότερη κρίση, έχει να επιδείξει πλούσια δράση. Η εκδήλωση στέφθηκε με απόλυτη επιτυχία, γεγονός που οδηγεί στην καθιέρωσή της ως ετήσιου θεσμού.
Σκοπιανή Disneyland με τον Μέγα Αλέξανδρο και τους στρατιώτες του.
Ολόκληρη η χώρα έχει γεμίσει αγάλματα και μνημεία αφιερωμένα στον Φίλιππο και στον Μέγα Αλέξανδρο, ενώ νέα δημόσια κτίρια κατασκευάζονται σε ρυθμό που θυμίζουν Παρθενώνα και αρχαία Ελλάδα.Την ίδια ώρα, η επίσημη Ελλάδα δείχνει να μην έχει αντιληφθεί ότι μία ολόκληρη γενιά στα Σκόπια μεγαλώνει μαθαίνοντας στα σχολεία πως ο Μέγας Αλέξανδρος αποκαλούσε την Ολυμπιάδα «μάικο» («μητέρα» στα σλαβικά) και πως τα σύνορα της πατρίδας τους εκτείνονται μέχρι τον Όλυμπο και τη Χαλκιδική.
Αγάλματα αρχαίων Μακεδόνων στρατιωτών που κρατούν στα χέρια τους δόρατα και ασπίδες με τον ήλιο της Βεργίνας θα περιστοιχίζουν τον επιβλητικό ανδριάντα του Μεγάλου Αλεξάνδρου με ύψος οκταώροφης πολυκατοικίας, που έστησε στην κεντρική πλατεία των Σκοπίων η εθνικιστική κυβέρνηση του κ.Νίκολα Γκρουέφσκι που διεκδικεί ευθέως το copyright της ιστορικής και πολιτιστικής κληρονομιάς της αρχαίας Μακεδονίας.
Συνολικά οκτώ αγάλματα αρχαίων Μακεδόνων σε φυσικό μέγεθος θα αποτελέσουν τη «μακεδονική φάλαγγα», η οποία μαζί με οκτώ λέοντες θα τοποθετηθούν γύρω από τη βάση του βάθρου όπου είναι ήδη στημένο το άγαλμα του Μεγάλου Αλεξάνδρου.
Αξίζει να σημειωθεί ότι το εν λόγω άγαλμα οι Σκοπιανοί το βάφτισαν «έφιππο στρατιώτη»,για να μην προκαλέσουν αντιδράσεις από την Αθήνα και το εξωτερικό.
Με την ίδια κουτοπόνηρη λογική, οι Σκοπιανοί αφαίρεσαν από το σύμβολο του ήλιου της Βεργίνας, που εμφανίζεται στις ασπίδες που κρατούν τα αγάλματα των στρατιωτών, δύο από τις 16 ακτίνες προκειμένου να προλάβουν αντιδράσεις για χρήση του αρχαιοελληνικού συμβόλου, το οποίο ως γνωστόν η Ελλάδα έχει κατοχυρώσει στον Παγκόσμιο Οργανισμό Πνευματικής Ιδιοκτησίας (WIPO).
Σύμφωνα με δημοσιεύματα σκοπιανών εφημερίδων, ο πρωθυπουργός κ. Γκρουέφσκι ετοιμάζεται ως άλλος Ιουστινιανός να αναφωνήσει το δικό του «Νενίκηκά σε, Σολομών» κατά τα επίσημα αποκαλυπτήρια του αγάλματος του Μεγάλου Αλεξάνδρου και του υπόλοιπου συμπλέγματος, τον επόμενο μήνα, κατά τους εορτασμούς για τη συμπλήρωση 20 ετών από την ανεξαρτησία από την ενιαία Γιουγκοσλαβία το 1991.
Τον Δεκέμβριο του 2006, και πέντε μήνες μετά τον σχηματισμό της πρώτης κυβέρνησής του, ο πρωθυπουργός κ. Γκρουέφσκι έθεσε σε εφαρμογή το σχέδιο μετάλλαξης της σλαβικής πλειοψηφίας του πληθυσμού σε απευθείας απογόνους των αρχαίων Μακεδόνων.
Ο αρχαιολόγος και διευθυντής του γραφείου Προστασίας Πολιτιστικής Κληρονομιάς κ. Πάσκο Κούζμαν -και για πολλούς εξ απορρήτων σύμβουλος του Σκοπιανού πρωθυπουργού- είναι ένας από τους βασικούς εκφραστές του σχεδίου «αρχαιομακεδονοποίησης», που προκάλεσε ποικίλες αντιδράσεις στο εσωτερικό και εξωτερικό της χώρας. «Η “Μακεδονία” μπορεί να διεκδικήσει το όνομά της μόνο αν αποδείξει ότι το μακεδονικό έθνος έχει ρίζες στην κλασική αρχαιότητα και όχι στη σλαβική», δήλωσε πρόσφατα ο κ. Κούζμαν, ο οποίος τα τελευταία χρόνια πραγματοποιεί ανασκαφές σε αρχαία νεκροταφεία της χώρας στην απέλπιδα προσπάθειά του να αποδείξει πως οι σημερινοί κάτοικοι των Σκοπίων έχουν ίδιο DNA με τον Μέγα Αλέξανδρο και τον Βουκεφάλα. Δική του ιδέα ήταν, εξάλλου, η τοποθέτηση αρχαίων ελληνικών αγαλμάτων και επιγραφών έξω από το κτίριο που στεγάζει το γραφείο του πρωθυπουργού.
Ακολούθησε η μετονομασία του διεθνούς αεροδρομίου της χώρας σε «Alexander Veliki». Εκτός από τις σχετικές αλλαγές στη μαρκίζα της πρόσοψης του αεροδρομίου και στις πινακίδες στο οδικό δίκτυο, στην αίθουσα αφίξεων τοποθετήθηκε τεράστια χάλκινη προτομή του Μακεδόνα βασιλιά. Εξάλλου, «Μέγας Αλέξανδρος» ονομάστηκε και ο βασικός αυτοκινητόδρομος που διασχίζει τη χώρα και συνδέει τη Θεσσαλονίκη με τα Σκόπια, ενώ το υπό ανακαίνιση εθνικό στάδιο μετονομάστηκε σε «Αρένα Φίλιππος Β’».
Σύμφωνα με την αντιπολίτευση, το φαραωνικό σχέδιο αναπλάσεων «Σκόπια 2014», που βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη με στόχο να προσδώσει έναν «αρχαιοπρεπή» χαρακτήρα στην πρωτεύουσα και να σφυρηλατήσει την «εθνική μακεδονική συνείδηση», αποτελεί «κύρια έκφραση της πολιτικής ηγεμονίας του κ. Γκρουέφσκι και της πρόθεσής του να αλλάξει την ιστορία, την κοινωνία και την αισθητική της χώρας».
Από την πλευρά του ο Σκοπιανός πρωθυπουργός μιλάει για «αναγέννηση», ώστε η πόλη να είναι αντάξια του ονόματός της και «της αρχαίας δόξας της Μακεδονίας».
Κορωνίδα του φαραωνικού σχεδίου Γκρουέφσκι αποτελεί η πρόσφατη τοποθέτηση του επιχαλκωμένου ανδριάντα του Μεγάλου Αλεξάνδρου, συνολικού ύψους 22 μέτρων μαζί με το βάθρο, στην κεντρική πλατεία των Σκοπίων. Πρόκειται για το μεγαλύτερο άγαλμα στα Βαλκάνια και για την κατασκευή του ο Σκοπιανός πρωθυπουργός φιλοδοξεί να μείνει στην Ιστορία, όπως υποστηρίζουν συνεργάτες του.
Το σκηνικό του παραλόγου στην κεντρική πλατεία των Σκοπίων θα ολοκληρωθεί με την τοποθέτηση έντεκα μικρότερων αγαλμάτων, ηρώων της σκοπιανής «Ιστορίας», όπως ο βασιλιάς Φίλιππος της Μακεδονίας, ο Βυζαντινός αυτοκράτορας Ιουστινιανός, ο Βούλγαρος τσάρος Σαμουήλ και άλλοι, οι οποίοι άπαντες ασφαλώς θεωρούνται και παρουσιάζονται
σαν «Μακεδόνες».
Προπαγάνδα με «Ράδιο Makedonsko» Πρώτο Θέμα : 14/8/2011 Του Παναγιώτη Σαββίδη
Το πάνω μισό φύλλο της εφημερίδας. |
Το κάτω μισό φύλλο της εφημερίδας. |