Ο καιρός της Φλώρινας

Παρασκευή 12 Φεβρουαρίου 2010

Άγιος Γερμανός Πρεσπών Φλώρινας


Ο Άγιος Γερμανός είναι ορεινό χωριό του νομού Φλώρινας και αποτελούσε το κεφαλοχώρι της περιοχής των Πρεσπών. Βρίσκεται πάνω σχεδόν στα σύνορα Ελλάδας-ΠΓΔΜ, πάνω από την λίμνη μεγάλη Πρέσπα και σε υψόμετρο 1.040 μέτρων. Απέχει 48 χλμ από τη Φλώρινα και 54 χλμ από την Καστοριά και ανήκει στον δήμο Πρεσπών. Οι σημερινοί κάτοικοι του Αγίου Γερμανού μεταφέρθηκαν στην περιοχή, που είχε ερημώσει από τον εμφύλιο πόλεμο, το 1952-54. Πριν τον Εμφύλιο, το χωριό αριθμούσε 3.500 κατοίκους.Σήμερα όμως κατοικούν περίπου 250 άτομα όλο το χρόνο. Ο Άγιος Γερμανός γνώριζε μεγάλη ακμή κατά το παρελθόν. Κατά την Οθωμανική περίοδο, η ονομασία του χωριού ήταν Γέρμαν και το 1926 μετονομάστηκε σε Άγιος Γερμανός. Η ύπαρξη του χωριού πιθανολογείται από τις αρχές του 10ου αιώνα, όποτε ανεγέρθηκε και ο ομώνυμος ναός.
Οι κύριες ασχολίες τους είναι η γεωργία, η κτηνοτροφία και ο τουρισμός. Στο χωριό λειτουργεί και παραδοσιακό αποστακτήριο για την παρασκευή τσίπουρου. Ολόκληρος ο οικισμός παρουσιάζει μεγάλο αρχιτεκτονικό ενδιαφέρον. Πολλά από τα αξιόλογα σωζόμενα πέτρινα σπίτια χτίστηκαν στον οικισμό μέχρι το Β' Παγκόσμιο Πόλεμο.

Ο Άγιος Γερμανός ήταν η γενέτειρα του Σπύρου Παρασκευαΐδη, υπαρχηγού του καπετάν Κώττα Χρήστου, που έδρασε στην περιοχή κατά την περίοδο του Μακεδονικού Αγώνα. Άλλοι Μακεδονομάχοι του χωριού, ήταν ο Αλέξιος Αλεξούδης, ο Ιωάννης Δαμούλης, ο Νικόλαος Κουτσούκης, ο Στέργιος Μίσιος, ο Κωνσταντίνος Νάιδος και η Ελένη Χατζοπούλου.
Ο επισκέπτης αξίζει να δει τον εγγεγραμμένο σταυροειδή με τρούλο ναό του Αγ. Γερμανού (11 ου αι.), αφιερωμένο στον ομώνυμο άγιο και Πατριάρχη Κωνσταντινουπόλεως που διασώζει τοιχογραφίες των 11ου, 13ου και 18ου αι., καθώς και τον ομώνυμο νεότερο ενοριακό ναό του 1882. Υπάρχει ακόμη η εκκλησία του Αγ. Αθανασίου (17ος αι.). Στην πλατεία του χωριού κάθε χρόνο στις 23/4 και στις 12/5 οργανώνεται τοπικό πανηγύρι. Αγαπημένοι χοροί είναι ο λιτός και τα ηπειρώτικα.

Στο χωριό λειτουργεί Παιδική Δανειστική βιβλιοθήκη. Σημαντικές υπηρεσίες στην ανάπτυξη του τόπου προσφέρουν ο Πολιτιστικός Σύλλογος και η Εταιρεία Προστασίας Πρεσπών. Εδώ λειτουργεί, επίσης, Κέντρο Πληροφόρησης, με στοιχεία για το φυσικό περιβάλλον! Τα πουλιά της περιοχής, τις ανθρώπινες δραστηριότητες και οργανωμένες ξεναγήσεις στην περιοχή με ειδικευμένους ξεναγούς.

Πάνω στο ευρωπαϊκό μονοπάτι Ε6, που διέρχεται από την περιοχή, βρίσκονται οι πηγές «Μοτσάρα» και «Ποτίστρα». Άλλες πηγές της περιοχής είναι το «Φυλάκιο», το «Προσήλιο» και η«Γιοβάνιτσα». Το χωριό διασχίζει το Παλιόρεμα, στα νερά του οποίου διαβιεί ενδημικό είδος άγριας πέστροφας. Κατά μήκος του ποταμού σώζονται τέσσερα γεφύρια και ένα στην πλατεία του χωριού.

Οι κορυφές του Βαρνούντα Κίρκο (2.156 μ.), Κίτσεβο (2.334 μ), Κότσυφας (2.066 μ), Γαϊδουρίτσα, Μπέλλα Βόδα (2.177 μ.) και Γιοβάνιτσα (2.125 μ) προσφέρουν πανοραμική θέα της γύρω περιοχής, όπως και οι θέσεις «Φυλάκιο» και «Προσήλιο». Μεγάλες δασικές εκτάσεις με έλατα και οξιές απλώνονται γύρω από το χωριό.

Πορεία του πληθυσμού:





Κάποιες από τις παραπάνω φωτογραφίες είναι του Γιώργου Κουσαγιαννίδη από το στούντιο φωτογραφίας Photoglobe στη Θεσσαλονίκη οι οποίες έγιναν για λογαριασμό του Ξενώνα Το Πέτρινο στο Άγιο Γερμανό στις Πρέσπες.

5 σχόλια:

Unknown είπε...

ΑΓΙΟΣ ΓΕΡΜΑΝΟΣΩ 4ever..Μπραβο σε αυτον που δημιουργησε αυτη την σελιδα ειναι πολυ καλη συγχαρητηρια...

Unknown είπε...

ΑΓΙΟΣ ΓΕΡΜΑΝΟΣΩ 4ever..Μπραβο σε αυτον που δημιουργησε αυτη την σελιδα ειναι πολυ καλη συγχαρητηρια...

florina-histori είπε...

Ευχαριστώ πολύ

Yo Rikas είπε...

Συγχαρητήρια για τη σελίδα.
Πώς μπορεί κανείς να επικοινωνήσει μαζί σας;

florina-histori είπε...

florinahistory@yahoo.gr