Ο καιρός της Φλώρινας

Τρίτη 9 Φεβρουαρίου 2010

O Εθνικός Δρυμός Πρεσπών

H Μεγάλη και n Μικρή Πρέσπα, λίμνες που βρίσκονται στο χάρτη στο Τριεθνές των συνόρων Αλβανίας, πρώην Γιουγκοσλαβίας και Ελλάδας, είναι μια μοναδική σε ομορφιά τοποθεσία με πανάρχαια ιστορία. Πρόκειται για μια απομονωμένη περιοχή λόγω της γεωγραφίας του τοπίου (περιβάλλονται από τα ψηλά βουνά των Δειναρικών Άλπεων και τις βόρειες πτυχώσεις της Πίνδου), με οροπέδιο με κλίση από B. προς Ν., παρθένο φυσικό περιβάλλον, παραδοσιακά χωριά και φιλόξενους κατοίκους. Στη λίμνη Μικρή Πρέσπα ένα μικρό φιόρδ στην κοινότητα της Μικρολίμνης ενώνει την Ελλάδα με την Αλβανία. Την περιοχή των Πρεσπών διασχίζει το διεθνές ορειβατικό μονοπάτι Ε6. Το κλίμα της περιοχής των Πρεσπών είναι ήπιο, μεταξύ μεσογειακού και ηπειρωτικού.
O Εθνικός Δρυμός Πρεσπών (ανακηρύχθηκε το 1974) καλύπτει 256 τετραγ. χμ. από τα οποία τα 83 περίπου καλύπτονται από τις δύο λίμνες Πρέσπες και τα 50 αποτελούν τον πυρήνα του (Ζώνη Απόλυτης Προστασίας). Είναι ο μεγαλύτερος από τους 10 συνολικά εθνικούς δρυμούς της χώρας μας και περιλαμβάνει υπαλπικά και ασβεστόφιλα δάση πανύψηλης οξιάς, δάση δρυός (ευθυτενείς βελανιδιές), τη «βόρεια» σημύδα, δασώδεις φυτοκοινωνίες, καλαμιώνες, φυλλοβόλα και κωνοφόρα δέντρα, 1.400 είδη φυτών, 1.200 είδη φτέρης, αλπικά λιβάδια σε υψ. 1.800 μ. και τα μοναδικό στην Ευρώπη δάσος από γηραιούς κέδρους (άρκευθο ή ψευδοκυπαρίσσι) στη διαδρομή από Κούλα προς Ψαράδες, όπως και ένα ενδημικό είδος, την Centaurea prespana. Στη χλωρίδα του Δρυμού συμπεριλαμβάνεται κι ένας μικρός αριθμός φυτικών ειδών που διέπονται υπό καθεστώς διεθνούς σημασίας. Τα υγρά λιβάδια (παραλίμνιες περιοχές με χαμηλή υγρόφιλη βλάστηση) είναι πολύ σημαντικά για την αναπαραγωγή ψαριών και αμφιβίων, τη συγκέντρωση ασπόνδυλων οργανισμών και τη λειτουργία τους ως χώρος διατροφής υδρόβιων πουλιών. H ύπαρξή τους σχετίζεται με τον έλεγχο του πλάτους των καλαμιώνων. Παλιότερα στα υγρά λιβάδια των Πρεσπών έβοσκαν κοπάδια βοοειδών και βουβάλων.
H πανίδα, ερπετοπανίδα και ορνιθοπανίδα της περιοχής είναι πολύ πλούσια λόγω των πολλών βιότοπων και σπάνια (11 είδη αμφιβίων, 21 είδη ερπετών, 45 είδη θηλαστικών, πάνω από 260 είδη παρυδάτιων πτηνών). O Δρυμός Πρεσπών περιλαμβάνει 12 χωριά. Στο χωριό Ψαράδες ζει το προστατευόμενο είδος της αγελαδίτσας νάνου, ύψους 1.10 μ. Οι Πρέσπες αποτελούν τόπο αναπαραγωγής πολλών απειλούμενων με εξαφάνιση πουλιών (π.χ. αργυροπελεκάνος, ροδοπελεκάνος). Στο Πλατύ ζει ο πελαργός, στην ψηλότερη φωλιά της Ευρώπης (950 μ.). Σημαντικότατη n ιχθυοπανίδα (17 είδη ψαριών, κυπρίνοι, πλατίκες, χέλια, κέφαλοι, πέστροφες, τσιρόνια κ.ά.), καθώς το 80% των ψαριών είναι ενδημικά. Τα ψάρια μπράνα Πρεσπών, πέστροφα του ποταμού του Αγ. Γερμανού Πρεσπών και κορύγονος Αγ. Παντελεήμονα (Βεγορίτιδα), είναι μοναδικά παγκοσμίως.

Δεν υπάρχουν σχόλια: