Τετάρτη 10 Φεβρουαρίου 2010

Ψαράδες Πρεσπών Φλώρινας

Σε απόσταση 60 χλμ. από τη Φλώρινα συναντάμε το χωριό Ψαράδες, που είναι χτισμένο σε υψ. 850 μ. Τους χειμερινούς μήνες κατοικείται από 100 άτομα, ενώ το καλοκαίρι από 120.
Κύρια πηγή του εισοδήματός τους είναι n αλιεία n κτηνοτροφία (σπάνια ράτσα αγελάδων βραχυκερατικής φυλής) και ο τουρισμός. Είναι το μοναδικό ελληνικό χωριό στις όχθες της Μεγάλης Πρέσπας και είναι ανακηρυγμένος παραδοσιακός οικισμός.

Η ιχθυοπανίδα της περιοχής είναι πλούσια και περιλαμβάνει 18 είδη, από τα οποία τα σπουδαιότερα είναι: κυπρίνος, μπράνα, τσιρόνι, σκουμπούζι, πεταλούδα, χέλια, κέφαλος, πλατίκα κ.ά.
Η λίμνη της Μεγάλης Πρέσπας καλύπτει έκταση 272 τετρ. χλμ. και έχει βάθος 55 μ. Εκεί παρατηρούνται πάρα πολλά είδη σπάνιων πουλιών, όπως αργυροπελεκάνοι, ερωδιοί, λαγγόνες, κορμοράνοι κ.ά. Επίσης, υπάρχουν καταπράσινες πλαγιές με μικτά δάση κέδρου, βελανιδιάς, θραύσου. Από την κορυφή Ντέβας και τα ακρωτήρια Ρώτι, Στόκι και Άγ. Νικόλαος μπορεί κανείς να απολαύσει τη θέα. Στα βράχια των ακτών της Μεγάλης Πρέσπας υπάρχουν σπήλαια.

Το δάσος υπεραιωνόβιων κέδρων στο εκκλησάκι του Αγ. Γεωργίου στο δρόμο για Ψαράδες εντάσσεται στον πυρήνα του Εθνικού Δρυμού Πρεσπών, που προστατεύεται από τη συνθήκη Ραμσάρ.

Από τους Ψαράδες με βάρκα μπορούμε να επισκεφτούμε τα ασκηταριά της Παναγίας Ελεούσας, της Ανάληψης και της Μεταμορφώσεως του Σωτήρος, που βρίσκονται στις όχθες της Μεγάλης Πρέσπας. Επίσης, στη διαδρομή μπορούμε να θαυμάσουμε τις βραχoγραφίες της Παναγίας Ελεούσας, της Παναγίας Βλαχερνίτισας και στην ανατολική όχθη του Αγ. Νικολάου. Η εκκλησία της Κοιμήσεως της Θεοτόκου στους Ψαράδες, σύμφωνα με την παράδοση, χτίστηκε από μαστόρους της Κορυτσάς το 1903.

Όλα τα σπίτια του οικισμού είναι παραδοσιακά και διατηρούν τα χαρακτηριστικά γνωρίσματα των αντίστοιχων σπιτιών της εποχής που χτίστηκαν. Το Δεκαπενταύγουστο στην πλατεία του χωριού διεξάγεται διήμερο πανηγύρι.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου