Δευτέρα 25 Ιανουαρίου 2010

H μυθολογία της Φλώρινας

Σύμφωνα με τον μύθο, όταν ο Κάστορας έχτισε, ύστερα από χρησμό, την Καστοριά και εδραίωσε στην περιοχή την κυριαρχία του με την ίδρυση μίας συμπολιτείας, άρχισε να σκέφτεται επεκτατικά για να καταχτήσει νέους τόπους. 'Έτσι, έκανε θυσία για την επιτυχία των σκοπών του. Οι ιερείς που εξέτασαν τα σπλάχνα των ζώων συμπέραναν ότι οι οιωνοί ήταν καλοί, γι' αυτό Θα πετύχαινε η εκστρατεία και Θα χτίζονταν δύο νέες πόλεις, η Λόγκος (Φλώρινα) και η Ηράκλεια (Μοναστήρι).
Ξεκίνησαν όλα τα μέλη της συμπολιτείας, που ανέρχονταν στις 3.000, με αρχηγούς τους βασιλιάδες τους. Είχαν προστάτη τον θεό 'Ήφαιστο, που έφερε από τη Σικελία τρεις Κύκλωπες για εργάτες και βοηθούς του. Κάποτε, αφού διανυκτέρευσαν στο όρος Βέρνον (Βίτσι), έφτασαν στην κοιλάδα της Φλώρινας. Οι αυτόχθονες μόλις τους είδαν, καθώς καλλιεργούσαν τη γη τους με ξύλα σουβλερά, τρομοκρατήθηκαν πάρα πολύ και κρύφτηκαν. Αιτία η άφιξη των ξένων. 'Όσες φορές έρχονταν ξένοι,γίνονταν μεγάλες ζημιές και οι κάτοικοι υπέφεραν αφάνταστα.
Ο ιερέας τους, όταν έμαθε τον σκοπό της άφιξης των ξένων, συγκέντρωσε τους συμπατριώτες του και τους είπε πως αυτοί ήρθαν για να τους προστατέψουν και γι' αυτό αποφασίστηκε να χτιστεί μία νέα πόλη. 'Έτσι, όλοι μαζί στρώθηκαν στη δουλειά και έχτισαν στον λόφο του Αγίου Παντελεήμονα μία πόλη, με επτά σειρές κυκλικά τείχη. Στο χτίσιμο της πόλης βοήθησαν πολύ οι τρεις Κύκλωπες που κουβαλούσαν αγκωνάρια και βράχους ολόκληρους. Όταν τελείωσε το χτίσιμο της πόλης,συγκατοίκησαν σ' αυτήν αυτόχθονες με πολλούς από τους ξένους και, έτσι, η νέα πόλη έγινε πολυάνθρωπη.
'Όσο για τον πρώτο βασιλιά και την ονομασία της πόλης έβαλε το χέρι της η τύχη. Έριξαν κλήρο, που ευνόησε τον σύντροφο και φίλο του 'Ιδα, του βασιλέα της Αρμονίας (πόλης κοντά στον ποταμό Αλιάκμονα), που λεγόταν Φλώρης.
Από τον πρώτο βασιλιά της, τον Φλώρη, η νέα πόλη ονομάστηκε Φλώρινα, ονομασία που έχει μέχρι σήμερα.
Για την ασφάλεια της πόλης του, ο Φλώρης έχτισε πύργους σε τρία στρατηγικά σημεία. Τον πρώτο στην κορυφή του βουνού κοντά στο σημερινό χωριό Ακρίτα, τον δεύτερο στη Βίγλα και τον τρίτο κοντά στο χωριό Κορυφή.
O Φλώρης είχε την εύνοια του Ποσειδώνα και της Άρτεμης. Γι' αυτό η τελευταία γέμισε τον τόπο με άφθονο κυνήγι, ενώ ο Ποσειδώνας με άφθονα νερά και ψαρικά, τις λίμνες. τα έλη, και τα ποτάμια.

florina-history ( Λάζαρος Μέλιος: Η ονομασία της Φλώρινας-Μυθολογία-Λαϊκή Μνήμη 1988,
Ο Eλληνισμός της Μακεδονίας από την αρχαιότητα ως σήμερα 1989, Από την Ιστορία της Φλώρινας 1998)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου