Ο καιρός της Φλώρινας

Τρίτη 31 Ιουλίου 2012

ΚΑΤΑΛΟΓΟΣ ΤΩΝ ΑΠΑΓΧΟΝΙΣΘΕΝΤΩΝ ΠΟΛΙΤΩΝ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΝΑΖΙ ΣΤΙΣ 9/8/1943 ΣΤΗΝ ΚΛΑΔΟΡΑΧΗ ΦΛΩΡΙΝΑΣ

Η «αγχόνη» με την οποία  απαγχονίστηκε ο Θεόδωρος Θωμαΐδης.
1. Παπα-Δημήτριος ΣΤΑΜΠΟΥΛΗΣ Εφημέριος του χωριού Σκοπιάς Ν. Φλώρινας, γόνος οικογένειας Μακεδονομάχου, γεννημένος το 1874. Συνελήφθηκε τη νύχτα στο σπίτι του από τους Ναζί, με το πρόσχημα «σύντομης ανακριτικής διαδικασίας», κατόπιν υπόδειξης της Βουλγαρικής προπαγάνδας.
2. Θεόδωρος ΘΩΜΑΪΔΗΣ Διακεκριμένος Μουσικός, Μαέστρος της Μικτής Χορωδίας του Φ.Σ.Φ. «Ο Αριστοτέλης», γεννημένος στο Μοναστήρι το 1907. Συνελήφθηκε τη νύχτα με τις πιτζάμες στο σπίτι του από τους Ναζί, το πρόσχημα «σύντομης ανακριτικής διαδικασίας», κατόπιν υπόδειξης της Βουλγαρικής προπαγάνδας.
3. Βασίλειος ΒΑΚΑΛΟΠΟΥΛΟΣ Έμπορος. Κρατούμενος στις Γερμανικές Φυλακές Φλώρινας. (Αγνώστων λοιπών στοιχείων).
4. Μεθόδιος ΜΠΕΡΕΑΣ Στέλεχος του ΚΚΕ από τον Άγιο Παντελεήμονα Φλώρινας, εργάτης γεννημένος το 1910, ο οποίος συλλαμβάνεται στις Άνω Κλεινές, εν ώρα εργασίας.
5. Αλέξανδρος ΚΑΡΑΜΑΝΛΗΣ Κάτοικος Φλώρινας, γεννημένος στην Ανδριανούπολη το 1909, ηλεκτροτεχνίτης και υπάλληλος της Ηλεκτρικής Εταιρείας Φλώρινας. (Άγνωστο πώς και γιατί συνελήφθη).
6. Ναούμ ΚΩΣΤΙΔΗΣ Από τη Μελίτη Φλώρινας, γεννημένος το 1879. Συνελήφθη «αυθαίρετα» από τους Ναζί στο χωριό του ενώ εργαζόταν, κατόπιν υπόδειξης μελών της ΟΧΡΑΝΑ.
7. Αθανάσιος ΚΟΥΓΙΟΥΜΤΖΗΣ Έφεδρος ανθυπολοχαγός από την Πετρούσα της Δράμας, γεννημένος το 1914, μέλος της Επιτροπής Αμυνταίου του ΕΑΜ. Κάτοικος Αμυνταίου Φλώρινας. (Άγνωστο πώς και γιατί συνελήφθη).
8. Απόστολος ΡΩΜΑΝΙΔΗΣ Γεωργός από το χωριό Κάτω Κλεινές Φλώρινας, γεννημένος στο Καρς Καυκάσου. Συνελήφθηκε από τους Ναζί «αυθαίρετα» στο χωριό του.
9. Γρηγόριος ΤΣΗΤΟΣ Δάσκαλος γεννημένος το 1880 στη Χίνκα Ιωαννίνων. Κρατούμενος στις Γερμανικές Φυλακές Φλώρινας. (Αγνώστων λοιπών στοιχείων).
10. Νικόλαος ΤΣΑΚΙΡΗΣ Ιδιώτης από τη Φλώρινα, στέλεχος της ΕΠΟΝ. Συνελήφθηκε από τους Ναζί, με το πρόσχημα «σύντομης ανακριτικής διαδικασίας».
11. Ιωάννης ΤΣΩΡΓΟΣ Υλοτόμος- υπάλληλος της Εθνικής Τράπεζας Φλώρινας από τα Αμάραντα Κονίτσης –Ιωαννίνων, γεννημένος το 1911. Βρισκόμενος ως πρόσφυγας πολέμου στη Φλώρινα (διέμενε στην αδερφή του, συνελήφθηκε από τους Ναζί εν ώρα εργασίας, στις 09/08/1943, ως τελευταίος από τους 15 πατριώτες.
12. Χαράλαμπος ΤΟΡΩΝΗΣ Καφεπώλης γεννημένος στην Κιουταχεία της Μικράς Ασίας, κάτοικος Φλώρινας, στέλεχος της ΕΠΟΝ. Συνελήφθηκε «αυθαίρετα» τη νύχτα της 08/08/1943.
13. Τριαντάφυλλος ΤΗΛΚΕΡΙΔΗΣ Γεωργός από το χωρίο Κάτω Κλεινές Φλώρινας. Συνελήφθηκε «αφνιδίως» στο χωριό του από τους Ναζί.
14. Ααρών ΛΕΒΗ Εβραίος έμπορος από τα Τρίκαλα (με επιβεβαιωμένα στοιχεία από το Κεντρικό Ισραηλιτικό Συμβούλιο). Βρέθηκε στη Φλώρινα για επαγγελματική δοσοληψία ανταλλαγής εμπορευμάτων με είδος, και «βρέθηκε» κρατούμενος των Ναζί.
15. Νισίμ ΜΠΑΤΗΣ Εβραίος έμπορος από τα Ιωάννινα, (με επιβεβαιωμένα στοιχεία από το Κεντρικό Ισραηλιτικό Συμβούλιο). Βρέθηκε στη Φλώρινα για επαγγελματική δοσοληψία ανταλλαγής λαδιού με σιτηρά, «βρέθηκε» κρατούμενος των Ναζί.

Δεν υπάρχουν σχόλια: